Explosie vaagt complete etage van flat weg

IMG-20150420-WA0036

08:11, 20 april 2015. Dat is het moment dat de pager begint te piepen en te trillen. Als ik de melding bekijk (Grote Brand) Binnenbrand Burg. Wazinkstraat Heerlen.

Vreemd denk ik, aangezien kort daarvoor de melding Binnenbrand werd afgegeven. Aangezien ik een ochtend vrij heb en toch wel benieuwd ben wat er aan de hand is pak ik m’n telefoon en begin eens met het opzoeken van het adres. Niks bijzonders denk ik, een woonhuis. Niet veel later blijft de pieper maar gaan met meer en meer opschalingen van de melding.

Hmmm, misschien maar eens opstaan en langzaam aankleden, je weet maar nooit waar dit heen gaat. Op dat moment gaat de telefoon, een collega fotograaf die meldt “Het is echt een slagveld hier, ik ben er nu maar dit is niet normaal er is niks meer over van een flat wat hier staat.” Ik vraag wat is er aan de hand dan? Waarop ik te horen krijg “Een explosie, gewoon een complete etage van de flat weg!” Ik zeg dat ik wel die kant op ga, met totaal geen beeld van wat ik er zou aantreffen. Ik begin maar eens snel met aankleden, fotoapparatuur bij elkaar sprokkelen.

Om 08:37 komt de persmelding, Explosie, Grip 1 Lindberghstraat Heerlen, gevolgd door een pushnotificatie op mijn mobiel van 1Limburg, gelijk met een eerste foto. Toen werd ik wel even stil van de foto die ik zag.. Wat een enorme ravage! Ik moest er naar toe en snel. Enigste optie was met het OV.. Dan maar met de bus. Tijdens mijn tripje van een half uur werden er steeds meer foto’s geupload en rondgestuurd.

Aangezien de uitstaphalte van de bus aan het begin van de straat was liep je langzaam “The War-Zone” in. Overal waar je keek was lag glas, puin, overige spullen. Voordat ik mijn camera uit m’n tas viste stond ik even stil en keek om me heen. Net als in een film… Ik begon met foto’s maken en doorsturen ervan naar de media, die waren er zelf ook al natuurlijk aangezien ik ongeveer een uur en een kwartier na de eerste melding arriveerde op plaats incident.

Na wat rond te hebben gelopen trof ik mijn collega’s en heb even overlegd wat hun nog mistte aan beeldmateriaal, vanaf toen ben ik daar gebleven en mijn collega’s zijn vertrokken naar huis om een video te monteren. Alle kanten van het pand heb ik uiteindelijk na veel zoekwerk *met heel veel dank aan Google Maps* wel kunnen benaderen.

Anderhalf uur en tientallen foto’s later ben ik vertrokken met een raar gevoel. Gelukkig bleek het getroffen pand leeg te staan. En wonder boven wonder, slechts 3 slachtoffers, waarvan 2 lichtgewonden en 1 zwaargewonde. Stel dat het in een bewoonde flat was gebeurd. Ik moet er niet aan denken!

Gelukkig is het allemaal zonder al te veel slachtoffers afgelopen. Er mochten die avond 54! mensen niet terugkeren naar hun woning want door de drukgolf is er veel ontzet. De schade van deze explosie bedraagt tussen de 5 en de 10 miljoen euro. Iets om over na te denken misschien, of eerlijk gezegd denk ik er liever niet aan.